Hide/Show Apps

Yüksek Kayma Hızında İşlenmiş Fındık Zarı Liflerinin Katkı Maddesi olarak Bisküvi ve Kek İçerisinde Kullanımı

2013-12-27
Mert, Behiç
Yıldız Bulut, Elif
Çıkrıkcı, Sevil
Fındık bademden sonra dünyada en yaygın yetiştiriciliği yapılan sert kabuklu meyvedir. Dünya fındık üretimi, 1960’lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken, 2000- 2008 ortalamasına göre 795 bin tona çıkmıştır. Dünya fındık üretiminin ortalama % 75’ini gerçekleştiren Türkiye’yi sırasıyla İtalya, ABD ve İspanya takip etmektedir. Fındık kabuklu ve kavrulmuş olarak tüketilmesinin yanında, şekerli fındık ezmesi, fındıklı barlar ve fındık yağı gibi birçok üründe kullanılmaktadır. Bu durum önemli miktarlarda fındık zarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yüksek miktarda fenolik madde içeren fındık kabuğunun doğadaki görevi fındık meyvesini özellikle oksidasyona karşı korumaktır. Bu nedenle fındık kabuğu yoğun bir renge ve antioksidan özelliğe sahiptir. Sunulan projedeki amaç yüksek kayma hızında çalışan mikroakışkanlandırıcı kullanarak fındık zarının işlenmesi ve yoğun renk ve su tutma kapasitesine sahip katkı maddesine dönüştürülmesidir. Bisküvi ve kek gibi fırıncılık ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanım olanaklarının araştırılmasıdır.