Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
anonymousUser
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Açık Bilim Politikası
Açık Bilim Politikası
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Browse
Browse
By Issue Date
By Issue Date
Authors
Authors
Titles
Titles
Subjects
Subjects
Communities & Collections
Communities & Collections
Maitake (Grifola frondosa), Nameko (Pholiota microspora) ve Shiitake (Lentinula edodes) Ekstraktların Gıda Ürünlerinde Biyofilm Oluşturan Bakterilerin Eliminasyonuna Olan Etkileri
Date
2018-12-31
Author
Soyer, Yeşim
Cesur, Aylin
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
3
views
0
downloads
Capraz kontaminasyonu önlemek için taze ürünlerdeki biyofilmleri gideren yenilebilir dezenfektanlar bulmaktır. Bunlara örnek olarak, bitki ekstraktları verilebilir. Dünya çapında artan populasyon, taze ürünlere olan talebi arttırmaktadır. Proses süresince gıda kaynaklı patojenlere karşı önlemler almak, çapraz kontaminasyonlardan dolayı yetersiz kalabilir. Bu yüzden, gıda kaynaklı hastalığı ve hastalık salgınını beraberinde getirebilmektedir. Örneğin, Escherichia coli O157:H7, Salmonella türleri, Shigella türleri, Listeria monocytogenes, Campylobacter türleri ve spor oluşturan bakteriler, biyofilm oluşturan yaygın bakterilerdir. Kimyasal maddelerin, biyofilmleri gidermede çok etkili olmadığı görülmüştür. Buna ek olarak, kimyasal ürünlerin sağlığa da olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır. Kimyasal dezenfektanların kullanılmasının azaltılması için bitkisel kökenli antimikrobiyal bulma çalışmaları hız kazanmıştır. Bu bağlamda, gıda ürünlerin kalitesini koruma ve raf ömrünü uzatma ilkesiyle, Maitake, Nameko ve Shiitake mantarlarının ekstraktlarını kullanarak, gıdalarda biyofilm oluşturan bakterilere karşı etkileri çalışmamızda ilk kez araştırılacaktır. Buna ilaveten, her bir bakterinin matriks yapısına göre etkili çözümler alabilmek için farklı miktarlarda mantar ekstraktları uygulanacaktır.
Subject Keywords
Gıda Bilimi ve Teknolojisi
,
Gıda Mikrobiyolojisi
URI
https://hdl.handle.net/11511/59447
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design