Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
anonymousUser
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Açık Bilim Politikası
Açık Bilim Politikası
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Browse
Browse
By Issue Date
By Issue Date
Authors
Authors
Titles
Titles
Subjects
Subjects
Communities & Collections
Communities & Collections
Nebati Kimyasallar İçeren Emülsiyon Temelli Taşıyıcı Sistemler Kullanılarak Antioksidan Özelliğe Sahip Gıdaların Geliştirilmesi ve Karakterizasyonu
Date
2015-12-31
Author
Yücel, Umut
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
6
views
0
downloads
Gıdalar, küçük oranlarda ihtiva ettikleri ve biyolojik aktiviteye sahip moleküllere bağlı olarak fonksiyonellik özellik gösterirler. Doğal nebati kimyasalların antioksidan özelliği gösterdiği ve buna bağlı olarak redoks potansiyellerini düşürerek biyoetken özellik (örn., kansere karşı etki) gösterdikleri de ortaya konulmuştur bilinmektedir. Fakat, fonksiyonel özelliğe sahip bu moleküller dayanıksız yapılarından ve genellikle hidrofobik özelliklerinden dolayı gıdalarda ve biyolojik sistemlerde etkili bir şekilde kullanılamamaktadır. Bu projenin amacı, büyük oranda hidrofobik olan ve yüksek antioksidan potansiyeline sahip nebati kimyasalların (limonin, β-karoten ve silibinin), gıdalarda etkili (kontrollü salınım ve yüksek biyoyararlanım) ve verimli (dış etkenlere karşı korunaklı) kullanımlarına yönelik emülsiyon-temelli taşıyıcı sistemler geliştirilmesidir. Nano-emülsiyon, nano-yapılandırılmış yağ kompozitleri (NYK) ve koloidozome şeklinde tasarlanacak bu sistemlerin performansları biyoetken moleküllerin kimyasal dayanıklılıkları, faz dağılımları, salınım hızları ve reaktivitelerine göre sistematik olarak incelenecektir. Biyoetken moleküllerin ortamın redoks potansiyeline etkisi (reaktif oksijen türevleri ve alkylperoxyl radikallerine etkileri) ESR spektroskopiyle (spin etiketleme ve spin yakalama teknikleri) ile belirlenecektir. Elde edilecek olan bilgiler kansere karşı etkili olabilecek fonksiyonel gıdaların geliştirilmesine yönelik bir kılavuz olarak kullanılabilecektir.
Subject Keywords
Farmasötik Teknoloji
,
Gıda Kimyası
,
Katkı Maddeleri
,
Baharatlar ve Lezzetlendiriciler
,
Yağlar
URI
https://hdl.handle.net/11511/61984
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design