Hide/Show Apps

Türkiye’ye Özgü bir Ürün olan Lavaş Ekmeğinin Raf Ömrünün Propolis Ekstraktı Eklenerek Uzatılması

Bu projenin amacı ülkemizde yaygın olarak üretilip tüketilen lavaşın raf ömrü süresinin uzatılmasıdır. Günümüzde marketlerde birden fazla marka tarafından tüketime sunulan değişik unlu mamuller yer almaktadır. Ekmek ve türevleri olan yufka, sade pide, lavaş, bazlama, galeta, simit ve benzeri için en önemli bozulma kriteri küflenmedir. Üretim koşullarında her ne kadar hijyen kurallarına riayet edilse de, ISO 22000 uygulanan bir hat kurulsa da, hava kalitesi kontrol edilse de unlu mamüllerin doğası gereği bu gıda maddeleri küf oluşumuna çok elverişlidir. Yüksek antioksidan içeriğine aktivitesine sahip maddeler içeren propolisin ekmek ve benzeri unlu mamüllerinde kullanımına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu projede hedeflenen, belli konsantrasyonlarda propolis ekstraktının lavaş hamuruna eklenerek eklenip küf oluşumunun yavaşlatılması hatta engellenmesidir. Eklenen bu konsantrasyonların minimum düzeyde tutulup tat, koku ve ürün kalitesine belirgin bir etki oluşturmamasının da sağlanması amaçlanmaktadır.