Besin Kirliliğinde Metabolomik Yaklaşımlar ve Diğer Omik Teknolojiler

2018-01-01
Besin kirliliği konuları, gelişen ve değişen hayat şartları, çevre koşulları ve gıda endüstrisiyle beraber çeşitlenmekte, yeni teknolojilerle beraber farklı disiplinler de çalışma konusu olabilmektedir. Yeni analiz teknikleri ve yaklaşımları, önceden tayin edilemeyen madde veya madde seviyelerini ölçebilirken, örnek miktarı ve ölçüm hassasiyeti bakımından da avantaj sağlayabilmekte, çok disiplinli entegre araştırmalara yol açmaktadır. Omik teknolojiler bu şekilde farklı disiplinleri bir araya getiren entegre çalışmalardır. Bu çalışmada besin kirliliğinin insan sağlığına olan etkileri, metabolomik çalışmalar üzerinden özetlenmeye çalışılmış, metabolomik ve diğer ilgili omik teknolojilerden çalışma örnekleri derlenmiştir.

Suggestions

Türkiye’de kişilerarası sosyal güven ve bireysel belirleyicileri
Aytaç, S. Erdem; Çarkoğlu, Ali; Ertan, Güneş (Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Ankara, Turkey), 2017-4)
Kişilerarası sosyal güvenin ekonomik gelişme, düşük suç oranı gibi pek çok olumlu toplumsal durum ile ilişkisi literatürde kabul görmüş durumdadır. Bu nedenle Türkiye’de çok düşük düzeyde olan kişilerarası sosyal güvenin mikro düzeyde belirleyicilerini anlamak oldukça önemlidir. 2015 yılı sonunda Türkiye’nin seçmen yaşındaki nüfusunu temsil niteliğine sahip bir örneklem verilerine dayanarak yaptığımız analizde elde ettiğimiz bulgular kurumlara güvenin ve politik etkinlik algısının daha yüksek kişilerar...
Gıda Endüstrisi Atıklarının Katma-Değeri Yüksek Çoklu-Ürünlerin Üretiminde Kullanımı: Poligalakturonaz ve Pektin Liyaz Enzimleri ile Mikrobiyal Yağ Üretimi
Çekmecelioğlu, Deniz; Gürel, Nermin; Ören Yardimci, Gözde(2018-12-31)
Gıda ve tarım endüstrisinin çok büyük miktarda atık oluşturması ve bu atıkların çok azının geri dönüştürülmesi hem ekonomik kayıplara hem de çevresel sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca son yıllarda, fermentasyon teknolojisinde kullanılan ham maddenin üretim maliyetinin yüksek olması nedeniyle sürdürülebilir, ucuz ve bol hammadde kullanma eğilimleri artmıştır. Dolayısıyla, bu çalışmada, fındık kabuğu hidrolizatı kullanarak katma değeri yüksek çoklu-ürünler olarak poligalakturonaz ve pektin liyaz enzimleri i...
Yerel Voksel Ağları ile Beyin Sinyalleri Kullanarak Bilişsel Süreçlerin Modellenmesi ve Otomatik Olarak Sınıflandırılması
Yarman Vural, Fatoş Tunay; Ekmekci, Ömer; Firat, Orhan; Aksan, Emre(2014-12-31)
Bu projenin amacı, FMRG verisi kullanılarak, beyinde bilişsel süreçler sırasında işlenen bilgi ve işlem tiplerini tanıyabilen ve birbirinden ayırt etmeyi öğrenebilen bir makine öğrenme algoritması geliştirmektir. Üç seneye yayılarak devam edecek olan projede; kısa süreli bellek modellemesi üzerindeki bilişsel süreçleri inceleyen FMRG deneyi gerçekleştirilecek ve bu deney sonucu elde edilecek olan FMRG verileri kullanılarak deneydeki zihinsel süreçlerin modellenmesi ve sınıflanması için algoritmalar geliştir...
Production, marketing and consumption: a sociological critique of mass oriented business strategies
Aktan, Oktay; Yozgatlıgil, Ceylan; Department of Sociology (2003)
This thesis analyzes the marketing activities of the companies in the consumer society of today and their social impacts on the consumption habits of individuals. The creation of a social environment with the mass oriented marketing activities of the producers and the association of individuals with the products that they or others consume are studied. The perception of the products as symbols of social status or their utilization to have distinction from others are analyzed. Throughout this thesis, the que...
Bitkisel ve Hayvansal Kökenli Polimerlerin Jelleşme Özelliklerinin İncelenmesi
Alpas, Hami; Öztop, Halil Mecit(2018-12-31)
Bu projede, hayvansal ve bitkisel kaynaklı polimerlerin, yüksek hidrostatik basınç (YHB) uygulandığında jelleşme özelliklerindeki değişimlerin tespiti ve bu jellerin karakterizasyonu amaçlanmaktadır.Bu projenin hedefleri;a. Yüksek hidrostatik basınç altında elde edilen polimerin incelenmesi ve karakterizasyonub. Yüksek basınç tekniğinin polimerlerin reolojik yapısı üzerindeki etkisi c. Elde edilen bitkisel ve hayvansal kökenli jel yapılarının kıyaslanması ve parametrelerinin analiz edilmesid. Reolojik yapıl...
Citation Formats
T. Şeker, Besin Kirliliğinde Metabolomik Yaklaşımlar ve Diğer Omik Teknolojiler. 2018, p. 44.