Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Türkiye'de mevcut petrollü şeyl (Oil shale) yataklarının yerinde kurtarım yöntemleriyle değerlendirilmesi
Download
TVRVM01URT0.pdf
Date
2000
Author
Bağcı, Suat
Kök, V. Mustafa
Güner, Güneş
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
327
views
154
downloads
Cite This
Petrollü şeyllerden petrol üretiminde iki yöntem uygulanmaktadır. Birinci yöntemde, petrollü şeyller maden işletmeciliği metodları ile yerinden alınıp değişik proseslerle 500 $\circ$C'ye kadar ısıtıldıklarında şeyi petrolü veya gazı üretilmektedir. İkinci yöntemde ise petrollü şeyller bulundukları yerlerde buhar veya hava ile ısıtılarak petrol üretilmektedir. Bu yöntemlerin uygulanabilirliliğini tesbit etmek için öncelikle, petrollü şeyi numunelerinin yanma reaksiyon kinetik özelliklerinin reaksiyon hücresi kullanılarak tesbit edilmesi gerekmektedir. Ek olarak, 1-boyutlu ve 3-boyutlu fiziksel modellerde yerinde yanma ve buhar enjeksiyonu deneyleri yapılmaktadır. Bu deneylerden petrollü şeyller için bu yöntemlerin uygulanmasında kullanılacak parametreler elde edilmiştir. DSC eğrilerinden, Seyitömer için 485.5 cal/gr, Himmetoğlu için 2842.2 cal/gr, Hatıldağ için 199.1 cal/gr ve Beypazarı için 440. l cal/gr ısı açığa çıktığı belirlenmiştir. Seyitömer, Himmetoğlu, Hatıldağ ve Beypazarı petrollü şeylleri için yanma sıcaklıkları 575, 480, 590, ve 500 $\circ$C olarak bulunmuştur. Himmetoğlu petrollü şeyli için organik madde miktarı % 80 olmuştur. Bu oran Hatıldağ ve Beypazarı petrollü şeylleri için % 7.4 iken Seyitömer petrollü şeyli için % 10 olmuştur. Petrollü şeylin derecesi artan organik madde miktarının artmasıyla artmıştır. Yerinde yanma deneyleri neticesinde, Hatıldağ petrollü şeyli için petrol eldesi 18.27 it/ton, Beypazarı için 18.84 it/ton, Seyitömer için 4.46 it/ton ve Himmetoğlu için 16.11 it/ton bulunmuştur. Bu verilerden petrollü şey ilerin yerinde yanma yöntemiyle üretilebilecekleri tesbit edilmiştir. Buhar enjekte edilerek yapılan deneylerde petrollü şeyllerden petrol üretimi gözlenmemiştir.
URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRVM01URT0
https://hdl.handle.net/11511/49826
Collections
Department of Petroleum and Natural Gas Engineering, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
Türkiye’ye Özgü bir Ürün olan Lavaş Ekmeğinin Raf Ömrünün Propolis Ekstraktı Eklenerek Uzatılması
Söyler, Ulviye Betül; Ökmen, Zinet Aytanga(2018-12-31)
Bu projenin amacı ülkemizde yaygın olarak üretilip tüketilen lavaşın raf ömrü süresinin uzatılmasıdır. Günümüzde marketlerde birden fazla marka tarafından tüketime sunulan değişik unlu mamuller yer almaktadır. Ekmek ve türevleri olan yufka, sade pide, lavaş, bazlama, galeta, simit ve benzeri için en önemli bozulma kriteri küflenmedir. Üretim koşullarında her ne kadar hijyen kurallarına riayet edilse de, ISO 22000 uygulanan bir hat kurulsa da, hava kalitesi kontrol edilse de unlu mamüllerin doğası gereği bu ...
Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründeki Tarımsal Üretici Örgütlerinin Değer Zincirindeki Rolü ve Bölgesel Kapsayıcılığı
Pehlivan Gürkan, Nilgün (Science And Technology Policies Research Center, Middle East Technical University (Ankara, Turkey), 2021)
Üretici örgütleri, zeytin üreticilerinin ürün değer zincirinde rol alarak katma değeri elde etmelerini sağlayan önemli kurumsal yapılardır. Bu çalışma üretici örgütlerinin zeytin ve zeytinyağı değer zincirindeki rolü ve bölgesel kapsayıcılığının değerlendirmesini amaçlamaktadır. Halen zeytin ve zeytinyağı sektöründe yer alan üç üretici örgütün - üretici birlikleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri, tarım satış kooperatifleri ve birlikleri - faaliyetleri mevcut veriler ışığında değerlendirilmiştir. 2004 yılı...
Türkiye’de ada ölçeğinde toplu konut projelerinin yaşam döngüsü açısından incelenmesi
Kayaçetin, Nuri Cihan; Tanyer, Ali Murat (Anadolu Üniversitesi; 2016-11-30)
Yapılı çevrenin ekolojik açıdan değerlendirilmesi son on yıllık dilimde önemli bir gelişim göstermiştir. İnşaat endüstrisinin kaynak kullanımında en yüksek orana sahip olması, birçok kuruluşun ilgisini inşaat faaliyetlerine yöneltmiştir. Yüksek performanslı binalardan sertifika sistemlerine, inşaat ürünlerinin ekonomik ve ekolojik performanslarının iyileştirilmesi, araştırmacıların ve uygulayıcıların ana hedefi olmuştur. Yaşam döngü değerlendirmeleri ise bu amaç için geliştirilmiş en bilimsel ve kaps...
Türkiye Ekonomisinde Yabancı Sermayeli Firmalar Ve Ar-Ge Faaliyetleri.
Erdil, Erkan; Pamukcu, Mehmet Teoman(2013-12-31)
Nihai amacı Türkiye ekonomisinde yabancı sermayeli firmaların Ar-Ge faaliyetleri çözümlenmesine yönelik çalışmanın birbiriyle yakından ilintili, giderek birbirini tamamlayacak olan iki bölümden oluşacaktır. İlk bölüm, çokuluslu firmaların Ar-Ge etkinliklerinin uluslararasılaşması (internationalisation of R&D) sürecinde son yirmi yılda yaşanan değişiklikleri irdeleyen iktisat yazınından hareketle, Gelişmekte Olan Ülkelerin (GOÜ) bu sürece nasıl dahil olabileceklerinin ve bu süreçte oynayabilecekleri rollerin...
Türkiye Denizlerinde Ekosisteme Dayalı Balıkçılık Yönetimi Seçeneklerinin Geliştirilmesi
Özbilgin, Hüseyin; Dağtekin, Murat; Salihoğlu, Barış; Yüksek, Ahsen; Ak Örek, Yeşim; Kıdeyş, Ahmet Erkan; Arkın, Şadi Sinan; Sumaıla, Rashid; Bingel, Ferit; Oğuz, İsmail Temel; Bundy, Alida(2016-04-01)
Bu proje ulusal denizlerimizde Ekosisteme dayalı balıkçılık yönetimine yönelik bir bilimsel temel ortaya koymuştur. Bu amaçla interdisipliner ve bütünlükçü bir yol izlenmiş ve değişen ulusal ve ekonomik ihtiyaçlar, çevresel baskıları dikkate alan indikatör ve model temelli yenilikçi bir yaklaşım geliştirilmiştir. Sonuçlar nüfus artışı, ekonomik değişimler ve balıkçılığa olan destekler etkisinde değişen baskılar ve etkilerini sayısal şekilde ortaya koymuştur. Örneğin araştırma sonuçları göstermiştir ki ...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
S. Bağcı, V. M. Kök, and G. Güner, “Türkiye’de mevcut petrollü şeyl (Oil shale) yataklarının yerinde kurtarım yöntemleriyle değerlendirilmesi,” 2000. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://app.trdizin.gov.tr/publication/project/detail/TVRVM01URT0.