Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Open Access Guideline
Open Access Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Postgraduate Thesis Guideline
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Guides
Guides
Thesis submission
Thesis submission
MS without thesis term project submission
MS without thesis term project submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Supporting Information
Supporting Information
General Information
General Information
Copyright, Embargo and License
Copyright, Embargo and License
Contact us
Contact us
Çoruh Havzasında Doğal Yayılış Gösteren Salix caprea Populasyonlarının Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi
Date
2016-12-31
Author
Kaya, Zeki
Tokdemir, Yasin
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
187
views
0
downloads
Cite This
Salix caprea yani Keçi söğüdü Türkiye’nin İç Anadolu, Akdeniz ve özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun olarak bulunmaktadır. Diğer söğüt türlerinde farklı olarak Salix caprea soğuğa dayanıklı öncü bir türdür. Doğal yayılışı Çoruh havzası olan bu türün gen kaynakları yapılacak hidroelektik santralleri nedeniyle ciddi tehlike altındadır. Avrupa’daki S. caprea türü populasyonları SSR belirteçleri ile taranmış, yüksek genetik çeşitlilik gözlenmiştir. Türkiye’dekiler üzerinde ise daha önceden hiçbir çalışma yapılmamıştır. Yapılacak projenin başlıca amacı, Türkiye’nin Karadeniz bölgesi- Çoruh havzasında yayılış gösteren Salix caprea türü populasyonlarının çekirdek ve kloroplast SSR belirteçleri kullanılarak genetik çeşitliliğin yapılanmasını ve boyutlarını ortay akoymnaktır konmasıdır.
Subject Keywords
Yaşam Bilimleri
,
Tarımsal Bilimler (Tarım Su Ürünleri Veterinerlik Ormancılık)
URI
https://hdl.handle.net/11511/58856
Collections
Department of Biology, Project and Design
Suggestions
OpenMETU
Core
Yüksek Kayma Hızında İşlenmiş Fındık Zarı Liflerinin Katkı Maddesi olarak Bisküvi ve Kek İçerisinde Kullanımı
Mert, Behiç; Çıkrıkcı, Sevil(2013-12-27)
Fındık bademden sonra dünyada en yaygın yetiştiriciliği yapılan sert kabuklu meyvedir. Dünya fındık üretimi, 1960’lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken, 2000- 2008 ortalamasına göre 795 bin tona çıkmıştır. Dünya fındık üretiminin ortalama % 75’ini gerçekleştiren Türkiye’yi sırasıyla İtalya, ABD ve İspanya takip etmektedir. Fındık kabuklu ve kavrulmuş olarak tüketilmesinin yanında, şekerli fındık ezmesi, fındıklı barlar ve fındık yağı gibi birçok üründe kullanılmaktadır. Bu durum önemli miktarlarda...
Gıda Endüstrisi Atıklarından Alkali Pektinaz Üretimi Ve Modellenmesi
Çekmecelioğlu, Deniz(2013-12-31)
KAPSAM: Fındık atıklarından alkali pektinaz enzimi üretmek, enzim aktivite değişimini modellemek projede ulaşılmak istenen temel amaçtır.Bu proje ile hazırda kullanılan mısır, şeker pancarı, buğday kepeği, portakal kabukları vb. atıklara ilave olarak yeni bir hammadde kazandırılacak; dolayısıyla tarım ekonomisine canlılık kazandırmasının yanı sıra çevre sağlığına da olumlu etkilerinin olacağı düşünülmektedir. YÖNTEM/GEREKÇE: Projenin birinci aşamasında hammadde içerik analizi yapılacaktır. Öğütülen hammadd...
Tarımsal Ürün ve Aktüeryal Karşılıklarının Vine Copulalar aracılığı ile Modellemesi
Kestel, Sevtap Ayşe; Yozgatlıgil, Ceylan(2016-12-31)
Bu çalışmada amaç buğday verimini fenolojik evreleri detayında etkileyen meteorolojik ve diğer rassal değişkenlere bağlı olarak belirlenmiş istatistiksel varsayımların sağlanmadığı durumlarda copula modelleri ile tahmin etmektir. Buğday verimini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen ve karmaşık bağımlılık yapıları gösteren çok değişkenli verilerin etkisini olasılıksal olarak anlamak adına faydalı bir yöntemdir. Özellikle verim tahminin daha esnek modellemelerle ortaya çıkarılmasında, R ve C-vine copula ku...
Yöre üzümlerinin yıkama suyundan, must ve geleneksel şaraplarından Saccharomyces cerevisiaea izolasyonu, tanı ve PFGE ile tipleme
Gültekin, Güzin Candan; Eyüboğlu, Özge; Balci, Oğuz; Çavdaroğlu, Çağrı(2016-12-31)
Bu projenin amaçlarindan ilki üzüm ve üzüm şırasından, ve geleneksel şarap üretimindenSaccharomyces cerevisiaea izole etmek ve ikinci olarak da Saccharomyces cerevisiaea kültürlerinin suş bazında genotipik benzerliklerinin ve farklılıklarının PFGE metodu ile araştırılması, bu moleküler yapıların ticari suşların moleküler yapıları ile kıyaslanmasıdır. Böylelikle, Türkiye’de gelenksel olarak -ticari kültür kullanılmadan- üretilen şaraplara özgü bakteriler hakkındaki bilgi birikimimiz artacaktır.
LİGNİN BİYOSENTEZİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN 4-COUMARATE: COA LİGAZ (4CL) ENZİMİNİN AVRUPA KARA KAVAKLARINDA Kİ (Populus nigra L.) GENETİK İLİŞKİLERİ
Kaya, Zeki(2017-12-31)
Populus nigra L. ve melezleri, düşük karbon emisyonlu, lignosellülozik biyoyakıtlar ve biyokütleler için yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de yapılan kavak ıslah çalışmaları sonucunda karasal iklim özelliklerine sahip bölgelerimiz için seçilen ulusal ve uluslararası tescilleri yapılmış klonlara ek olarak, biyokütle ve biyoenerji endüstrisinin hammadde ihtiyacını karşılamak üzere en verimli karakavak klonlarının biyokimyasal ve fizyolojik veriler göz önüne alınarak tespit edi...
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
Z. Kaya and Y. Tokdemir, “Çoruh Havzasında Doğal Yayılış Gösteren Salix caprea Populasyonlarının Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi,” 2016. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/58856.