LİGNİN BİYOSENTEZİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN 4-COUMARATE: COA LİGAZ (4CL) ENZİMİNİN AVRUPA KARA KAVAKLARINDA Kİ (Populus nigra L.) GENETİK İLİŞKİLERİ

2017-12-31
Populus nigra L. ve melezleri, düşük karbon emisyonlu, lignosellülozik biyoyakıtlar ve biyokütleler için yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de yapılan kavak ıslah çalışmaları sonucunda karasal iklim özelliklerine sahip bölgelerimiz için seçilen ulusal ve uluslararası tescilleri yapılmış klonlara ek olarak, biyokütle ve biyoenerji endüstrisinin hammadde ihtiyacını karşılamak üzere en verimli karakavak klonlarının biyokimyasal ve fizyolojik veriler göz önüne alınarak tespit edilmesi gerekmektedir. Endüstrinin odun hammaddesi talebindeki farklılaşma ile bu talebe yönelik yeni lignoselülozik klonların ortaya çıkarılması, gerek sektörün, gerekse kavak odunu üreticisinin daha kazançlı olmalarını sağlayacaktır. Lignoselülozik bitki biyokütlesi, selüloz, lignin, hemiselüloz ve pektinin kompleks bir kompositi olan hücre duvarından oluşmaktadır. Odun kalitesi ve biyokütle doğrudan yüksek selüloz içeriği ile ilişkilendirilirken, lignin hem biyokütle hem de yenilenebilir biyoenerji üretim endüstrileri tarafından istenmeyen polimer olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu proje ile karakavak klonlarını, biyokütle ve biyoenerji açısından istenmeyen bir polimer olan ligninin biyosentezinde önemli rol oynayan 4-Coumarate: CoA Ligase (4CL) enzim aktivitesi açısından değerlendirerek, lignoselülozik olarak değerli olan klonların seçilmesi amaçlanmaktadır.

Suggestions

Çoruh Havzasında Doğal Yayılış Gösteren Salix caprea Populasyonlarının Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi
Kaya, Zeki; Tokdemir, Yasin(2016-12-31)
Salix caprea yani Keçi söğüdü Türkiye’nin İç Anadolu, Akdeniz ve özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun olarak bulunmaktadır. Diğer söğüt türlerinde farklı olarak Salix caprea soğuğa dayanıklı öncü bir türdür. Doğal yayılışı Çoruh havzası olan bu türün gen kaynakları yapılacak hidroelektik santralleri nedeniyle ciddi tehlike altındadır. Avrupa’daki S. caprea türü populasyonları SSR belirteçleri ile taranmış, yüksek genetik çeşitlilik gözlenmiştir. Türkiye’dekiler üzerinde ise daha önceden hiçbir çalışma yap...
Yerfıstığı Küspesindeki Aflatoxin B1 Toksininin Fermantasyon Yöntemiyle Parçalanması
Çekmecelioğlu, Deniz; Bozoğlu, Tahsin Faruk(2015-12-31)
Gıda ve yemlerde aflatoksin degradasyonu (veya parçalama) amacıyla önceki çalışmalarda solvent ekstraksiyonu, gamma ışınlama ve mikrodalga ısıtma gibi fizikokimyasal yöntemler denenmiştir. Örneğin, amonyak ile yapılan işlemlerde toksin miktarı kabul edilebilir seviyeye indirilmiş ancak kalıntı toksik yan ürünler nedeniyle farelerle yapılan deneylerde karaciğer lezyonları gözlenmiştir. Gamma ışınlama denemelerinde pirinç, fıstık ve mısır gibi besin maddelerinde 4, 6 ve 10 kGy dozlarında %58 verimlilikle degr...
Gıda Endüstrisi Atıklarından Alkali Pektinaz Üretimi Ve Modellenmesi
Çekmecelioğlu, Deniz(2013-12-31)
KAPSAM: Fındık atıklarından alkali pektinaz enzimi üretmek, enzim aktivite değişimini modellemek projede ulaşılmak istenen temel amaçtır.Bu proje ile hazırda kullanılan mısır, şeker pancarı, buğday kepeği, portakal kabukları vb. atıklara ilave olarak yeni bir hammadde kazandırılacak; dolayısıyla tarım ekonomisine canlılık kazandırmasının yanı sıra çevre sağlığına da olumlu etkilerinin olacağı düşünülmektedir. YÖNTEM/GEREKÇE: Projenin birinci aşamasında hammadde içerik analizi yapılacaktır. Öğütülen hammadd...
Yöre üzümlerinin yıkama suyundan, must ve geleneksel şaraplarından Saccharomyces cerevisiaea izolasyonu, tanı ve PFGE ile tipleme
Gültekin, Güzin Candan; Eyüboğlu, Özge; Balci, Oğuz; Çavdaroğlu, Çağrı(2016-12-31)
Bu projenin amaçlarindan ilki üzüm ve üzüm şırasından, ve geleneksel şarap üretimindenSaccharomyces cerevisiaea izole etmek ve ikinci olarak da Saccharomyces cerevisiaea kültürlerinin suş bazında genotipik benzerliklerinin ve farklılıklarının PFGE metodu ile araştırılması, bu moleküler yapıların ticari suşların moleküler yapıları ile kıyaslanmasıdır. Böylelikle, Türkiye’de gelenksel olarak -ticari kültür kullanılmadan- üretilen şaraplara özgü bakteriler hakkındaki bilgi birikimimiz artacaktır.
Kayısı Kurutmada Kükürtleme Yerine Hemiselüloz Kaplamasının Kullanılması
Çekmecelioğlu, Deniz(2014-12-31)
Bu projede, gıda endüstrisi atıklarından (fındık kabuğu) üretilecek hemiselüloz kaplama maddesinin kayısı kurutma işleminde kullanılmakta olan kükürtleme aşaması yerine kullanılırlığının araştırılması hedeflenmektedir. Bu projenin sunacağı çözümler:a) Kükürtlemenin kayısıya verdiği kötü tat ve aroma engellenmiş olacak, kimyasal kalıntısının verdiği zarar (özellikle astım hastalarına) ortadan kalkmış olacaktır. İnsan vücudu için müsaade edilen sınırın üzerinde kükürt alınması durumunda boğaz ve mide yanması,...
Citation Formats
Z. Kaya, “LİGNİN BİYOSENTEZİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN 4-COUMARATE: COA LİGAZ (4CL) ENZİMİNİN AVRUPA KARA KAVAKLARINDA Kİ (Populus nigra L.) GENETİK İLİŞKİLERİ,” 2017. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/58870.