Gıda Atıklarından Karışık Kültür Fermentasyonu İle Ksilanaz Enzimi Üretimi

2011-12-31
Kapsam,Yöntem,Gerekçe: Bu çalışmanın amacı, hammadde olarak gıda atıkları kullanarak düşük maliyette enzim üretmek ve bu yolla atıkları değerlendirmektir. Ayrıca mayalanma işlemini etkileyen faktörleri (sıcaklık, pH, zaman vb.) saptamak ve ideal enzim üretim koşulları belirlenecektir. Proje, temel olarak dört aşamada gerçekleştirilecektir: 1) Mikroorganizmaların aktifleştirilmesi 2) Mikroorganizmanın fermentasyon aşaması için hazırlanması 3) Fermentasyon aşaması ve üretilen enzimin aktivitesinin ölçülmesi 4) Optimizasyon İlk aşamada satın alınan mikroorganizmalar (Aspergillus niger ve Bacillus subtilis) sıvı besiyerde 24-48 saat boyunca 37°C de canlandırılacaktır. Daha sonra kolonilerin daha iyi gözlemlenebilmesi için agara ekim yapılacak ve 24 saat 37°C de tutulacaktır. İçinde belli oranlarda MgCl2.6H2O , K2HPO4, KH2PO4,maya özütü ve ksiloz olan ve saf su ile hazırlanan sıvı besiyere tek bir koloni aktarılarak yeniden bir 24 saatlik inkübasyon ile inoculum zenginleştirilecektir. Elde edilen inokulum, farklı koşullarda (besin içeriği, pH gibi) hazırlanacak erlenlere fermentasyonu başlatmak amacıyla aktarılacaktır. Fermentasyon sırasında periyodik olarak örnekler alınacak ve örneğin indirgen şeker miktarı, biyokütle derişimi, ve enzim aktivitesi ölçülecektir. Fermentasyon işlemi 1) tek tip mikroorganizma kullanarak sentetik besiyer ortamında, 2) iki mikroorganizmayı kullanarak sentetik besiyer ortamında, 3) iki mikroorganizmayı kullanarak atık hammadde ortamında gerçekleştirilecektir. ENZİM AKTİVİTESİ: Ksilanaz aktivitesi ksilan kullanılarak Abd El-Nasser ve Foda yöntemine göre 50 mM sitrat tampon çözeltisiyle ile pH 7.0 da ölçülecektir. ŞEKER TAYİNİ: Biyokütlenin hidrolizinde açığa çıkacak indirgen şeker ilefermentasyon sırasındaki indirgen şeker miktarındaki değişim dinitrosalisilik asit [DNS] yöntemi ile ölçülecektir. Beklenilen Bulgu/Sonuç: İkili mikroorganizma ile gerçekleştirilecek fermentasyon işleminin hızlanacağı, elde edilecek enzimin aktivitesinin daha yüksek olacağı, ve maliyetinin düşük olacağı gibi hususlar projede temel olarak beklenen sonuçlardır.

Suggestions

Gıda Endüstrisi Atıklarından Alkali Pektinaz Üretimi Ve Modellenmesi
Çekmecelioğlu, Deniz(2013-12-31)
KAPSAM: Fındık atıklarından alkali pektinaz enzimi üretmek, enzim aktivite değişimini modellemek projede ulaşılmak istenen temel amaçtır.Bu proje ile hazırda kullanılan mısır, şeker pancarı, buğday kepeği, portakal kabukları vb. atıklara ilave olarak yeni bir hammadde kazandırılacak; dolayısıyla tarım ekonomisine canlılık kazandırmasının yanı sıra çevre sağlığına da olumlu etkilerinin olacağı düşünülmektedir. YÖNTEM/GEREKÇE: Projenin birinci aşamasında hammadde içerik analizi yapılacaktır. Öğütülen hammadd...
Organik Güneş Pilleri İçin Yeni Polimerik Malzemelerin Sentezi, Karakterizyonu Ve Güneş Pilleri Yapımı
Çırpan, Ali(2010-12-31)
Amaç ve Gerekçe Bu çalışmada kimyasal yöntemle fluoren, karbazol, tiyofen, pirol, türevleri kullanılarak yeni monomerler sentezlenecektir. Bu monomerler nükleer manyetik rezonans (1H-NMR, 13C-NMR) spektrometresi, kütle spektrometresi (MS) ve kızıl ötesi spektrofotometrisi (FTIR) gibi yöntemlerle karakterize edilecektir. Sentezlenen bu monomerler, Suziki veya Yamamato eşleşme yöntemleri ile düşük band aralığında polimerleri elde edilmeye çalışılacaktır. Bu polimerlerin indirgenme ve yükseltgenme davranışları...
Biyoaktif yedili halka sistemlerinin fischer karben koplekslerinin 4-hidroksi-4-alken-2-siklobutenon türevleriyle olan reaksiyonlarıyla sentezlenmesi
Zora, Metin; Özarslan, Evren; Şahpaz, Filiz(1997-02-28)
Bu projede farklı iki yöntem kullanılarak yedili halka sistemlerinin sentezine çalışılmıştır. İlk yöntem, metal karben komplekslerinin (2) 4-hidroksi-4-alken-2-siklobutenon (1) türevleriyle olan tepkimesinden oluşmuştur. Bu yöntem beklenilenin aksine yedili halka sistemlerini değil hidrokinon türevlerini (13) üretmiştir. Çalışmalarımızdan siklobutenon l deki alken grubunun yeteri kadar reaktif olmadığı, bu nedenle metal karben kompleksi 2 ile koordinasyon yapmadığı ve tepkimeye girmediği anlaşılmıştır. Hidr...
Organik Tarım Üretimini Özendirmek İçin Optimal Teşvik Yöntemleri
Gülseven, Osman(2010-12-31)
Bu araştırmanın amacı Organik Tarım Ürünleri için tüketicilerin vermek istedikleri fiyat primini hesaplamaktır. Proje kapsamında ilgili ürünlerin organik ve konvensiyonel olarak algılananma biçimine bağlı olarak değişen tüketici davranışının analiz edilmesi planlanmaktadır. Bu analizin uygulamalı olarak yapılması için bir anket hazırlanması ve belli başlı ürünler için bu anket sonuçlarının değerlendirilmesi sözkonusudur. Projenin sonucunda Türk halkının organik ürünlere bakış açısının, tüketici karakterler...
Petrol Ürünü Yakıtların Terahertz Spektroskopiyle Analizi
Esentürk, Okan; Altan, Hakan(2013-12-31)
Bu çalışma çeşitli akaryakıt örneklerini Zamana Dayalı Terahertz Spektroskopisi tekniğine dayalı bir analiz metodu geliştirerek ayrıştırmayı amaçlamaktadır. Önerilen projede amaca iki basakta ulaşılması hedeflenmektedir: mevcut ölçüm sisteminin örneklere uygun olacak şekilde geliştirilmesi ve akaryakıt ürünlerini ayırt edici metot geliştirilmesi. Motorlu taşıtlarda kullanılan akaryakıtlar çok sayıda farklı molekülleri barındırır. Bu moleküller arasında değişik uzunluklarda karbon zincirleri, alkoller ve hal...
Citation Formats
D. Çekmecelioğlu, “Gıda Atıklarından Karışık Kültür Fermentasyonu İle Ksilanaz Enzimi Üretimi,” 2011. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/59414.