Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
anonymousUser
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Açık Bilim Politikası
Açık Bilim Politikası
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Browse
Browse
By Issue Date
By Issue Date
Authors
Authors
Titles
Titles
Subjects
Subjects
Communities & Collections
Communities & Collections
Aktif ambalaj ile cevizin raf ömrünün uzatılması
Date
2017-12-31
Author
Şümnü, Servet Gülüm
Yıldırım, Merve
Şahin, Serpil
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
41
views
0
downloads
Nanoteknolojinin bir çıktısı olan nanoliflere olan ilgi fonksiyonel ve yapısal özelliklerinden dolayı son yıllarda artmıştır. Elektroeğirme, nanolif elde etmek için kullanılan avantajlı bir yöntemdir. Son yıllarda, biyopolimer esaslı nanolif üretimini gerçekleştirmek amaçlı çalışmalar artmaktadır. Fakat, gıda sanayinde kullanımı ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada soya proteini ve hidroksipropil metil selüloz (HPMC) kullanarak nanolif üretimi hedeflenmiştir. Elektroeğirme yöntemi ile elde edilecek nanolifler, geniş yüzey alanı ile gıda ambalajlama sektörü için umut verici malzemelerdir. Klasik ambalajlara alternatif olarak geliştirilen aktif ambalajlar, gıdaların raf ömrünü uzatmak için belirli hedef doğrultusunda modifiye edilirler. Oksidasyon, ceviz gibi yüksek yağ miktarına sahip ürünlerde tat ve kokuyu bozan, raf ömrünü azaltan en önemli sorundur. Projede, antioksidan içeren aktif ambalajlar ile gıdaların oksidasyon hızının azaltılması amaçlanmaktadır. Elde edilen galik asit yüklü nanolifler aktif ambalajlama malzemesi olarak cevizin ambalajlanmasında kullanılıp, saklama süresince cevizlerin oksidasyonu incelenecektir.
Subject Keywords
Teknolojik Bilimler (Mühendislikler)
,
Paketleme
,
Gıda İşlemesi (Pastörizasyon
,
Sterilizasyon
,
Soğutma
,
Donuk Kurutma)
URI
https://hdl.handle.net/11511/59443
Collections
Department of Food Engineering, Project and Design