Hide/Show Apps

Glike Olmuş Soya Proteinlerinin Sindirim ve Allerjenik Özelliklerinin İncelenmesi

Gıda alerjisi, insan bağışıklık sisteminin belirli gıdalara karşı gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Gıda alerjenleri arasında, proteinler oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Soya, süt, yumurta ve yer fıstığı proteinlerinin alerjenik etkiye sahip olan proteinler olduğu bilinmektedir . Proteinlerin Maillard Reaksiyonu yardımı ile bir şeker ile konjuge edilmesinin yani glikasyon işlemine maruz bırakılmasının da proteinlerin allerjenik etkilerini değiştirdiği de yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Önerilen projenin amacı, farklı şekerler kullanarak glike edilmiş (Maillard Reaksiyonuna maruz bırakılmış) soya proteinlerinin alerjenisite ve antijenisitesini tespit etmek ve simüle mide ve bağırsak ortamında sindirim deneylerini yapıp esansiyel bir amino asit olan lizin içeriğindeki değişimi görmektir