Show/Hide Menu
Hide/Show Apps
anonymousUser
Logout
Türkçe
Türkçe
Search
Search
Login
Login
OpenMETU
OpenMETU
About
About
Open Science Policy
Open Science Policy
Communities & Collections
Communities & Collections
Help
Help
Frequently Asked Questions
Frequently Asked Questions
Videos
Videos
Thesis submission
Thesis submission
Publication submission with DOI
Publication submission with DOI
Publication submission
Publication submission
Contact us
Contact us
Tokat, Komana'da Beylikler/Selçuklu Döneminde Mutfak Kültürü, Tarım Ekonomisi ve Doğal Çevre
Date
2018-12-31
Author
Erciyas, Deniz Burcu
Süzen, Mehmet Lütfi
Pişkin, Evangelia
Yavuz, Nurdan
Metadata
Show full item record
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License
.
Item Usage Stats
17
views
0
downloads
Cite This
Tokat ili merkezinin 9 km kuzeybatısında yerleşim tarihi Helenistik dönemden Osmanlı'ya uzanan Roma kaynakları ve yazıtlarda Komana, Danişmendname'de Sisiyye olarak anılan eski bir yerleşim bulunmaktadır. Yerleşimin tarihi boyunca farklı dönemlerde merkezini oluşturmuş anakaya üzeri höyük olan bir yükseltide kazılar yapılmış, kazılarda Orta Bizans Dönemi kilise ve mezarlık alanının üzerinde ve Osmanlı konutlarının altında yoğun bir yerleşim evresi ile karşılaşılmıştır. Bu evrenin temel özelliği birbirine bitişik mekanlardan oluşan, konut olmadığı anlaşılan ancak neredeyse tüm tepeye yayılmış halde bulunan yapı grubudur. Mekanların genel düzenleri, içerilerinde bulunan ocaklar, ocaklarda çalışılırken kullanılacak oturaklar, depolama çukurları, çöp alanları bu yapı grubunun ağırlıklı olarak üretim için kullanıldığını önermektedir. Seramik, metal, cam, kemik gibi hammadelerle yapılan üretime dair izlerin yanısıra gıda üretimine dair izler de bulunmaktadır. Toplanan veriler ışığında önerilen projenin amacı, Komana'nın Beylikler/Selçuklu döneminde (12-14. yüzyıllar) yemek kültürünün anlaşılması, bu çerçevede tarımsal ekonominin değerlendirilmesi, doğal çevrenin ekonomiye etkisinin tanımlanması, yine doğal çevrenin yaşam pratiklerindeki nesnel ve sembolik önemi ve daha genel olarak Anadolu'nun önemli ve ancak yazılı kaynaklar ışığında, değerlendirilmiş olan Beylikler döneminin arkeolojik veriler yardımı ile anlaşılması olacaktır.
Subject Keywords
Antropoloji
,
Arkeoloji
,
Coğrafya
,
Tarih
,
Jeolojik Bilimler
URI
https://hdl.handle.net/11511/61592
Collections
Graduate School of Social Sciences, Project and Design
Citation Formats
IEEE
ACM
APA
CHICAGO
MLA
BibTeX
D. B. Erciyas, M. L. Süzen, E. Pişkin, and N. Yavuz, “Tokat, Komana’da Beylikler/Selçuklu Döneminde Mutfak Kültürü, Tarım Ekonomisi ve Doğal Çevre,” 2018. Accessed: 00, 2020. [Online]. Available: https://hdl.handle.net/11511/61592.