Tek Kişilik veya Paylaşımlı Yaşanan Hanelerde Gıda İsrafı, Nedenleri ve İsrafı Azaltmaya Yönelik Tasarım Müdahaleleri

2018
Karaman, Özge
Günümüzde, yeni teknolojiler geliştirmek, hastalıkları iyileştirmek, çığır açan buluşlar yapmakla yaşadığımız dünyayı yok etmek arasında ince bir çizgide yaşıyoruz. Bir yanda her türlü kaynağa kolayca ulaşması mümkün olan tüketim toplumu varken, diğer tarafta hala hayatta kalabilmek için yeterli gıdaya ve suya erişemeyen insanlar bulunuyor. Dünyadaki bütün nüfusu doyuracak kadar gıda üretebiliyorken, bunun büyük bir kısmını üretim ve tüketimin çeşitli aşamalarında kaybediyoruz, ya da çöpe atıyoruz. Gelinen noktada, gıda israfı konusuna dikkat çekmek ve bu konuda tasarım müdahaleleri yoluyla önlemler almak büyük önem arz ediyor. Etkili tasarım müdahaleleri oluşturabilmek adına gıda israfının nedenlerini, bu konudaki görüşleri, kaygıları ve problemleri anlamak gerekiyor. Araştırmalar, tüketim aşamasında atılan gıdaların büyük bir kısmının hanelerde yapıldığını gösterirken, tek kişilik veya evin ev arkadaşı gibi aile dışı üyelerle paylaşıldığı hanelerde gıda israfının diğerlerine oranla daha fazla yapıldığını ortaya koyuyor. Bu nedenle, bu makale bahsedilen tipteki hanelere odaklanarak, bu hanelerde yaşayan kişilerin gıda israfına yönelik görüşlerini, kaygılarını ve problemlerini anlamak amacıyla, dört tek başına yaşayan, altı ev arkadaşı ile paylaşımlı yaşayan olmak üzere toplamda on katılımcı ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakat ve kültürel inceleme kiti (cultural probes) çalışmasını içermektedir. Çalışma sonuçlarına göre, gıda atıkları; alışveriş öncesi, alışveriş, depolama, tüketim ve artan/artık aşamaları gibi çeşitli tüketim aşamalarında ortaya çıkmaktadır. Sonuçlar, tek ve ortak yaşanan hanelerde gıda israfına neden olan etmenler, gıda israfı konusunda tüketici kaygıları, gıda israfını önlemek veya azaltmak amacıyla tüketicilerin izlediği stratejiler ve uygulanabilecek olası çözümler konusunda bilgilendirici olmuştur. Kültürel inceleme kiti çalışması sonunda elde edilen sonuçlara göre de tasarım müdahalelerinin gıda tüketimi davranışını değiştirme konusunda bir potansiyele sahip olabileceği görülmüştür.

Suggestions

Kullanıcı Davranış Değişimini Etkileyen Değişkenlerin ve Sürdürülebilir Davranışların Analizi: Hane İçinde Mutfak Pratikleri (Eylemleri) Üzerine Bir Vaka Çalışması
Dağlı, Bengü; Turan, Ahmet Zeki (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; 2022)
Günümüzde doğal kaynakların tükenmesi, aşırı tüketim sonucunda türlerin yok olması, çevresel problemler, dünya ve insanlık için yeni çözüm arayışlarını zorunlu kılmıştır. Bu araştırmanın çıkış noktası, sürdürülemez tüketim davranışı problemini ele almak için birçok sürdürülebilir tasarım yaklaşımının uygulandığı, ancak çabaların kullanıcı davranışlarında hala yeterince etkili olmadığı gözlemidir. “Sürdürülebilir tasarım” geniş kapsamlı bir kavram olduğu için çalışma alanı ve yöntemlerinde farklı metodolojil...
B grubu vitaminlerinin enkapsülasyonu
Şümnü, Servet Gülüm; Şahin, Serpil(2015-12-31)
İkili emülsiyonların pek çok kullanım alanı olmasına rağmen gıda sektöründe henüz bu yöntemle üretilen kaydadeğer bir ürün bulunmamaktır. Bunun ana nedeni ikili emülsiyonların karmaşık yapılarından dolayı hazırlanmalarının zorluğu ve elde edilen ürünlerin saklama sırasında dayanıklı olmamalarıdır. Bir diğer neden ise emülsiyonların dayanıklılığını arttırmak amacıyla kullanılan poligliserol polirisinolat esterleri (PGPR) gibi sentetik emülgatörlerin gıda endüstrisinde kullanımının kısıtlı olmasıdır. Suda çüz...
Maitake (Grifola frondosa), Nameko (Pholiota microspora) ve Shiitake (Lentinula edodes) Ekstraktların Gıda Ürünlerinde Biyofilm Oluşturan Bakterilerin Eliminasyonuna Olan Etkileri
Soyer, Yeşim(2018-12-31)
Capraz kontaminasyonu önlemek için taze ürünlerdeki biyofilmleri gideren yenilebilir dezenfektanlar bulmaktır. Bunlara örnek olarak, bitki ekstraktları verilebilir. Dünya çapında artan populasyon, taze ürünlere olan talebi arttırmaktadır. Proses süresince gıda kaynaklı patojenlere karşı önlemler almak, çapraz kontaminasyonlardan dolayı yetersiz kalabilir. Bu yüzden, gıda kaynaklı hastalığı ve hastalık salgınını beraberinde getirebilmektedir. Örneğin, Escherichia coli O157:H7, Salmonella türleri, Shigella tü...
Elektroeğirme Yöntemi ile Nanolif Bazlı Aktif Ambalaj Malzemesi Geliştirilmesi Ve Gıda Validasyonu
Uyar, Tamer; Şümnü, Servet Gülüm; Ayhan, Zehra; Şahin, Serpil(2018)
Nanolif elde etmek için kullanılan yöntemler arasında elektroegirme, düzenek kurulumununbasit ve ucuz olması ve kısa islem süresi ile öne çıkmaktadır. Elektroegirme yöntemi ilesentetik maddelerden nanolif üretimi yaygınken, son yıllarda biyopolimer esaslı nanolifüretimine olan ilgi artmıstır. Bu sebeple, ilk olarak farklı konsantrasyonlarda hazırlananbezelye unu, mercimek unu, soya proteini ve hidroksipropil metil selüloz (HPMC) bazlıçözeltilerin reolojik özellikleri ve çözelti iletkenlikleri ölçülmüstür. D...
4+4+4 Eğitim Sisteminde Birinci Sınıf Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Zorluklar
Boz, Tuğba; Yıldırım, Ali (2014-01-01)
Bu çalışma, 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 yeni okul sisteminin ilkokul birinci sınıf düzeyinde getirdiği değişikliklerle öğretmenlerin karşılaştıkları zorlukları ve farklı demografik gruplarla olan ilişkisini ortaya çıkarmak veöğretmenlerin problemlerle başa çıkarken kullandıkları stratejileri saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, 301 birinci sınıf öğretmeninden anket yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların kişisel özellikleri ile uyum ve hazırlık çalışmalarının uygula...
Citation Formats
Ö. Karaman, “Tek Kişilik veya Paylaşımlı Yaşanan Hanelerde Gıda İsrafı, Nedenleri ve İsrafı Azaltmaya Yönelik Tasarım Müdahaleleri,” Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Ankara, Türkiye, 2018, p. 291, Accessed: 00, 2022. [Online]. Available: http://utak.metu.edu.tr/utak-2018.